Váradi Gipsy Band

Hongaarse Zigeunermuziek

De bezetting;
Tomy Váradi – viool
Laurens Moreno – altviool
Gyuszi Rézmuves – contrabas
Bandi Váradi – cymbaal

De Váradi Gipsy Band speelt natuurlijk vooral echte Hongaarse zigeunermuziek. Verder is hun repertoire is enorm en onuitputtelijk. Hun muzikale veelzijdigheid is bewonderenswaardig, van de meeslepende nota’s, romantische walsen, vrolijke csardassen en ander moois uit dit grote en soms honderden jaren oude repertoire tot muziek uit vele windstreken als Rusland en Roemenië en muziek van componisten als Brahms en Django Reinhardt.

Dit ensemble gaat verder met het ontwikkelen van een rijke traditie. Klanken uit een oude cultuur worden verbonden met het heden.
Omdat op het gehoor wordt gespeeld, kan het orkest de primas volgen door woelige wateren van warmte en vrijheid, vurige romantiek, intense droefnis, uitbundige vrolijkheid en swing. Het ensemble is dan ook wendbaar als een school vissen, kan fluisteren als de wind, klinkt licht als een veertje en is warm als de zon.

Tomy!

 

Tomy Váradi – Viool

De virtuoze violist Tomy Varadi begon al op heel jonge leeftijd met viool spelen, en heeft sindsdien een groot repertoire opgebouwd. Zijn vader, de primás András Varadi, heeft hem de Hongaarse zigeunermuziek doorgegeven.
Tomy’s manier van spelen is bijzonder licht en swingend, zijn toon warm en gevoelig. Niet alleen weet hij gevoelige snaren te raken, ook blijft zijn muzikale verhaal altijd interessant en boeiend en ontwikkeld hij zijn eigen stijl binnen de Hongaarse zigeunermuziek.

Laurens!

 

 Laurens Moreno – Altviool

De altvioliste Laurens Moreno, is klassiek opgeleid, maar eigenlijk was haar hoofdvak altijd al zigeunermuziek. Als enige Nederlandse in dit Hongaarse gezelschap kan ze haar liefde voor de Hongaarse muziek helemaal kwijt, en weidt ze zich aan de rol van de altviool, die een harmonische zowel als een percussieve functie heeft.

Gyuszi Rézmuves – Contrabas

Gyuszi Rézmuves is een gedreven bassist die met veel plezier en enthousiasme speelt en heeft net als Tomy het vak van zijn vader geleerd. Zijn hart ligt bij de hongaarse muziek, al vindt hij Bach een componist met een zigeunerhart, en speelt hij met overgave veel soorten muziek.
Alle muziek tilt hij op en met heldere toon stuwt en swingt hij het orkest voort.

Bandi!

 

Bandi Váradi – Cymbaal

De vermaarde cimbalist András Varadi is de broer van Tomy en zijn spel al even licht en subtiel.  Als geen ander weeft hij zijn harmonieën in de muziek en zijn geluid is zeldzaam rond en transparant. De klanken die hij uit zijn cymbaal tovert, rollen als de zee over kiezels op het strand.